Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

Editorial Haaretz em inglês e hebraico: O Hamas não desaparecerá



Hamas is not going away

The terrible disturbances unfolding in the Gaza Strip, the killings of members of the security organizations of both Fatah and Hamas, the lack of control of the twin leaders - Mahmoud Abbas on one hand and Ismail Haniyeh on the other - are too easily being called "civil war." This is a term that apparently offers Israel refuge from the need to act on the diplomatic front. However, Israel has never needed excuses. With or without Palestinian infighting, Israel has usually said that it has no partner on the Palestinian side, irrespective of whether Yasser Arafat, Abbas or Haniyeh were in power. Once more we should treat the claim of there being "an absence of [Palestinian] leadership" and the excuse of the "fighting in the territories" with skepticism.

During the past year, a new political reality emerged, both in the territories and in Israel, which the Quartet refuses to acknowledge. Hamas, not Fatah won the elections, and Hamas is the one that has a hold on the Palestinian institutions of government, while Fatah is behaving as a rebel movement that refuses to accept its defeats. Lately, Arab states like Egypt and Saudi Arabia, considered moderates, recognize the fact that the general embargo on the Palestinian Authority is not only ineffective in altering this political reality - it contributes to dangerous developments that may have an influence on them.

It appears that Hamas also recognizes the fact that purely ideological views cannot serve a political organization that is trying to rally broad public support. Therefore, Hamas is prepared to relinquish, to a certain degree, control over all senior Palestinian government positions; Khaled Meshal murmured that "Israel is a fact"; the political statements of Hamas have made it clear that it aspires to establish a Palestinian state within the 1967 borders; and now there is a Saudi/Egyptian effort to convince Hamas to adopt a moderate formula regarding the agreements signed between Israel and the Palestinian Authority.

On the other hand, it still appears to Israel and the United States that playing the old game - according to which Israel, if it wishes, can bolster or weaken Abbas - is the one that will bring about the desired political result. As if the transfer of $100 million from Israel, or $86 million from the U.S., or the deliveries of arms to forces loyal to Abbas, will result in a strategic change in the PA. It is sufficient to hear the strong denials of Abbas regarding the news of the weapons transfers to appreciate the kind of embarrassment that this Israeli policy is causing him, and the position of lack of credibility in which it places him.

Instead of constantly trying to decide which Israeli manipulation will work best, the government should immediately and vigorously state that the country adopts the Arab League summit initiative, and that it is willing to negotiate over its basic points with any authorized Palestinian party. At the same time, it should state that it would be willing to cooperate with any Palestinian government on issues that are related to essential services and concern the rehabilitation of civilian infrastructures. To this end there is no need for Hamas to recognize Israel, or vice versa - only to appreciate the humanitarian needs of a population that has been transformed into a hostage.

 
חמאס איננו נעלם
המהומות הקשות המתחוללות בעזה, ההרג ההדדי בין מנגנוני הביטחון של פתח לאלה של חמאס, חוסר השליטה של ההנהגה הכפולה - מחמוד עבאס מצד אחד ואיסמעיל הנייה מן הצד השני - נתפשים בנוחות רבה מדי כ"מלחמת אזרחים"; מושג שמספק לכאורה לישראל מפלט מהצורך לפעול במישור המדיני. אלא שישראל לא נזקקה מעולם לתירוצים. עם או בלי עימותים פלשתיניים, פסקה ישראל בדרך כלל כי אין פרטנר בצד הפלשתיני, כאשר לא היה בזה נפקא מינה אם מדובר ביאסר ערפאת, מחמוד עבאס או איסמעיל הנייה. גם עכשיו מותר להתייחס לטענת ה"העדר מנהיגות" ולתירוץ ה"עימותים בשטחים" בחשד.

בשנה שחלפה התפתחה מציאות פוליטית חדשה בשטחים גם אם ישראל ומדינות הקוורטט מסרבות להכיר בה. חמאס ולא פתח היא שזכתה בבחירות, היא שמחזיקה במוסדות הממשל הפלשתיני, ואילו פתח נוהג כתנועת מרי המסרבת להשלים עם תבוסתה. לאחרונה גם מדינות ערב, כמו מצרים וסעודיה, הנחשבות למתונות, מכירות בכך שהחרם הכולל שהוטל על הרשות הפלשתינית לא רק שאינו משנה את המציאות הפוליטית הזאת - הוא גורם להתפתחויות מסוכנות שעלולות להקרין לעברן.

נראה כי גם חמאס מכירה בכך שעמדות אידיאולוגיות טהורות אינן יכולות לשרת תנועה פוליטית שמבקשת לגייס דעת קהל רחבה. חמאס מוכנה, לכן, לוותר במידה מסוימת על שליטה בכל המשרות הממשלתיות הרמות; חאלד משעל מילמל כי "ישראל היא עובדה"; ההצהרות המדיניות של חמאס מבהירות כי היא שואפת להקים מדינה פלשתינית בגבולות 1967, ועכשיו נעשה מאמץ סעודי ומצרי לשכנע את חמאס לקבל נוסח מתון בנוגע להסכמים שנחתמו בין ישראל לרשות הפלשתינית.

מנגד, נדמה עדיין לישראל ולארה"ב, כי המשחק הוותיק שעל פיו ישראל, אם תרצה, תוכל לחזק את מחמוד עבאס או להחלישו, הוא זה שיניב את התוצר הפוליטי הרצוי. כאילו העברת 100 מיליון דולר מישראל, או 86 מיליון מארה"ב, או שליחת נשק לכוחותיו של עבאס יחוללו תפנית אסטרטגית ברשות. די היה לשמוע את הכחשותיו הנמרצות של עבאס את הידיעות בדבר העברת נשק, כדי להבין איזו מבוכה גורמת לו המדיניות הישראלית הזאת ולאיזה מעמד של חוסר אמינות היא מכניסה אותו.

במקום לבחון חדשות לבקרים איזו מניפולציה ישראלית תעבוד טוב יותר, מוטב לממשלה לקבוע לאלתר ובאופן נחרץ, כי ישראל מאמצת את יוזמת הפסגה הערבית בביירות, וכי על יסודותיה היא מוכנה לשאת ולתת עם כל גורם פלשתיני מוסמך. בה בעת, היא תהיה מוכנה לשתף פעולה עם כל ממשלה פלשתינית בעניינים שנוגעים לשירותים החיוניים ולשיקום התשתיות האזרחיות. לצורך זה אין הכרח בהכרה של חמאס בישראל או להיפך, אלא רק בהבנת הצרכים ההומניטריים של אוכלוסייה שנהפכה לבת ערובה.
__._,_.___

Postar um comentário

0 Comentários
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad

Ads Section